Skip to content
Helios 28mm vintage fotografi

Go Vintage – For et nyt look !

Der sker idag en voldsom udvikling på både kameraer og objektiver. Det går stærkt og ligesom kameraerne bliver stærkere bliver objektiverne renere, skarpere og mere farveægte.

Med den udvikling kan man nogle gange godt få fornemmelsen af, at de billeder der bliver taget idag på mange områder ligner hinanden. Fordi objektiverne er så tæt på at være perfekte som de er.

Sådan har det ikke altid været. Hvis vi går 20-40 år tilbage i tiden var der større forskel på objektiverne, farverne blev gengivet mere forskelligt end de gør idag og alle objektiver havde hver deres uperfektheder, der var med til, at give billederne karrakter og sjæl.

De gamle objektiver har kun i meget begrænset omfang kunnet benyttes digitalt på grund af afstanden til spejlet i DSLR kameraerne. Med det spejlløse kamera’s vej ind på den professionelle scene har det dog ændret sig drastisk.

Gamle vintage objektiver fra 70’erne og 80’erne fungerer til og med virkeligt godt med de nye spejlløse kameraer.

Personligt har jeg den holdning, at man skal prøve noget nyt en gang imellem for at udvikle sig – og at udvikling er den eneste vej fremad. Så da jeg blev opmærksom påsat de her gamle objektiver faktisk fungerer rigtigt godt med de nye spejlløse kamaraer blev jeg simpelthen nødt til, at prøve det af.

Så jeg investerede i et Helios 28 mm f2,8 objektiv. Hvorfor nu lige det objektiv ? Well – det er der faktisk flere årsager til. Den ene årsag er, at jeg manglede en god vidvinkel i min objektiv kollektion. Den anden på grund af baggrunds historien.

Helios objektiverne blev produceret i Rusland af KMZ og de første Helios objektiver var direkte kopier af den tyske Carl Zeiss Biotar 58mm f2. Helios blev sammen med en lang række russiske objektiver nogle af de mest populære. En af de største europæiske importører af russisk foto udstyr TOE Ltd. ønskede deres egen objektiv kollektion og fik fremstillet bla. den 28mm f2,8 med Helios navnet på. Så selvom det ikke er et rigtigt Helios objektiv, og selvom det er fremstillet i Japan og ikke Rusland, så fik det alligevel lov til, at bære Helios navnet. Den historie fængede mig og da brændvidden passede mig blev den det første Vintage objektiv som jeg kastede mig over.

Jeg har nu fotograferet med den i omkring halvanden måned og wow noget af en rejse det har været. For det første fordi at den er 100% manuel og jeg tænker at det er en god måde at bevare håndværket på at man også husker at vedligholde evnen til at arbejde uden autofokus. Men også fordi, at kvaliteten af de billeder der er kommet ud på den anden side har taget mig fuldstændigt med storm. Selvom objektivet og den teknologi det er bygget på er lige så gammelt som jeg er ( i skrivende stund 44 år gammel) så præsterer den alligevel helt igennem imponerende.

Men de her gamle objektiver giver også et helt andet look end det som vi er vandt til idag og det er også en måde at skille sig ud på. Der er ingen tvivl om at jeg vil dykke endnu mere ned i vintage objektivernes verden og jeg kommer til, at tilføje yderligere vintage objektiver. Så hvis det at få en anderledes cool look er vigtigt for dig – så kontakt mig for en snak om hvad vintage objektiver kan gøre for lige præcis din foto opgave.

Leave a reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *